SKIP TO CONTENT
E-LEGEND CONCEPT

PEUGEOT e-LEGEND Concept : de autonome auto van PEUGEOT

AUTONOOM MANIFEST

Omdat autonomie niet monotoon betekent, en de energie-omwenteling niet plots 120 jaren autogeschiedenis zal uitwissen, stelt Peugeot met enige trots het e-LEGEND CONCEPT voor.

 

#UnboringTheFuture

PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT is niet zomaar een technologisch manifest. Het is de visie van het merk PEUGEOT, waarbij we actief op zoek gingen naar een zéér wenselijke toekomst met een optimistische kijk. Voor PEUGEOT zijn de woorden elektrisch en autonoom synoniem met "nog meer rijsensaties".  Verveling maakt absoluut geen deel uit van het DNA van het merk PEUGEOT.

ONGEREMDE GT

Gedurende het hele project werd het PEUGEOT Styleteam geleid door de wens om vanuit een compacte coupé een waardevolle esthetische, technologische en meeslepende ervaring te bieden. Het is deze realistische kijk op ruimte en dimensie die de PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT zo dynamisch maakt en ervoor zorgt dat de ambitie van het merk PEUGEOT veel moderniteit en energie belichaamt. 

MEESLEPENDE ERVARING

Ons enige doel: dat jij je comfortabel voelt in je wagen, hoe je er ook mee rijdt, zo comfortabel als in je eigen huis.  Een subtiele combinatie van hightech-elementen en verfijnde materialen.

BESPAAR TIJD

Met de Peugeot e-LEGEND CONCEPT wil het merk de rij-ervaring met de 100% autonome, elektrische, geconnecteerde wagen verdiepen en aanscherpen.

Er werden meer functies toegevoegd aan de Responsive i-COCKPIT® opdat gebruikers met elk van de 4 beschikbare rijstanden een specifieke, op maat gemaakte, meeslepende rijervaring zouden beleven.

In een hectische en technologische wereld is het vinden van tijd voor onszelf waarschijnlijk het kostbaarste goed dat er is.

Zelfrijdende wagens geven ons deze me-tijd en creëren nieuwe ervaringen die we in onze wagens kunnen delen.

TWEE STANDEN VOOR ZELFRIJDEN

SOFT: een mix van digitale interpretatie van materialen en informatie die tot het absolute minimum is teruggebracht.

SHARP: maximale verbinding met je digitale activiteit (zoals onder meer sociale media, dagboek); het dynamisch bedienen van de wagen is mogelijk.

TWEE MANUELE STANDEN

LEGEND: de 'cruising'-rijstand die doet denken aan de drie draaiknoppen van de 504 Coupé en de digitale interpretatie van het houtmotief dat op de verschillende schermen wordt weergegeven.

BOOST: dynamisch en gemotiveerd rijden dankzij de krachtige elektrische motor. De baan wordt geprojecteerd op één groot scherm, waarin je wordt ondergedompeld.

In de 'zelfrijdende' rijstand past de interieurconfiguratie van de PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT zich aan dankzij de drive-by-wire-technologie. Het stuur kan worden weggeklapt onder de geluidsbalk om het 49-inch scherm volledig vrij te maken. De voorstoelen kunnen kantelen en de zijarmsteunen klappen automatisch uit, waardoor er één grote opbergruimte ontstaat. Er is ook een inductie-oplaadzone voor smartphones. Ondertussen blijven de belangrijkste bedieningselementen toegankelijk via de middenconsole die in de bestuurdersstoel is ingebouwd.

 

Passagiers kunnen zo genieten van hun favoriete vrijetijdsbesteding: spelen op de ingebouwde videogameconsole of een film kijken op het gebogen middenscherm of op het scherm in elke zonnekap.

100% ELEKTRISCHE AANDRIJVING

De PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT wordt aangedreven door een 100% elektrische aandrijflijn, wat perfect past bij de visie van het merk op de huidige energie-omwenteling.

Met behulp van de 100 kWh-batterijen produceert de motor een koppeling van 800 Nm en 340 kW vermogen, die verdeeld wordt over de vier aandrijfwielen. Dankzij dit prestatieniveau kan hij in minder dan 4 seconden van 0 naar 100 km/u gaan en een maximumsnelheid van 220 km/u bereiken. Hij heeft een actieradius van 600 km volgens de WLTP-norm, waarvan 500 km toegankelijk is in 25 minuten, dankzij snel opladen.

Omdat de PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT werd ontworpen met zero-uitstoot in het achterhoofd, biedt hij inductieladen aan.

ONDERGEDOMPELD IN GELUID EN CONNECTIE

In samenwerking met het bedrijf SOUNDHOUND Inc.®, marktleider in artificiële intelligentie-technologieën, biedt de PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT een spraakgestuurde persoonlijke assistent specifiek voor autonoom rijden.

Door slechts één zin uit te spreken, kan de bestuurder de rijmodus wijzigen, naar zijn favoriete afspeellijst luisteren en zelfs de elektrische deuren van de auto openen of sluiten.

Het systeem reageert met de gedigitaliseerde stem van Gilles Vidal (Design Director bij PEUGEOT) en begrijpt 17 talen!

Een type aangepast aan onze productiewagens zal binnen de 2 jaar beschikbaar zijn op producten van het merk PEUGEOT.

PEUGEOT en FOCAL werken samen aan de luisterervaring van de toekomst, waarbij strenge normen worden gecombineerd met innovatie, om zo een unieke geluidservaring aan te bieden.

Ongeacht de afgespeelde bron, zorgt de akoestische architectuur van het FOCAL®-systeem voor een optimale weergave van de track.

Dit systeem, dat specifiek voor de PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT ontwikkeld werd, luidt de toekomst van het ingebouwde geluidssysteem in. Het is specifiek ontworpen om twee gloednieuwe audiofuncties te bieden:

de "Mapping"-functie, waarmee u, naast andere functies, exclusief voor de bestuurder bestemde navigatieberichten kunt sturen, terwijl de andere inzittenden naar muziek luisteren.

de "Zoning"-functie, waarmee de inhoud volledig gepersonaliseerd kan worden, waardoor elke passagier in zijn audiobubbel kan blijven luisteren zonder iemand anders te storen.

SPORTIEVE, SENSUELE UITSTRALING

PEUGEOT bewijst dat een hoogtechnologische wagen er ook aantrekkelijk uit kan zien.

 

De keuze voor een coupésilhouet bij een zelfrijdende auto zorgt voor een verbeterde rijbeleving, door gebruik te maken van zeer hedendaagse elementen en realistische en pragmatische afmetingen en verhoudingen. De opkomst van nieuwe elektrische platforms biedt aan ontwerpers tal van mogelijkheden omdat de technische beperkingen van de thermische verbrandingsmotor achterwege kunnen worden gelaten.

 

Om de technologische visie van Peugeot vorm te geven, is Peugeot bij het ontwerpen van de PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT uit het erfgoed van het merk gaan putten. De herinterpretatie van de belangrijkste stilistische thema's van de 504 coupé, zoals onder meer het gestroomlijnde, sportieve, strakke en sensuele silhouet, met een cabine die naar de achtersteven afbuigt en is voorzien van grote raampartijen, is een knipoog naar dit erfgoed.

Aan de voorkant is het karakter van de auto duidelijk herkenbaar, dankzij de visuele signatuur met drie klauwen en twee dubbele modules, die doen denken aan de vier koplampen van de 504 coupé.

De technische zone bevindt zich onder de koplampen en huisvest alle rijhulpsystemen.

Het hele vooraanzicht zit vervat in de voorvleugels en wordt verdeeld door een zwarte aluminium lijst, een eerbetoon aan de roestvrijstalen bumpers met chromen uitzicht.

Aan de achterzijde vertoont de symbolische, visuele signatuur van het PEUGEOT-gamma ook de 3 iconische klauwen en het geheel krijgt een hoogtechnologische uitstraling.

Het derde remlicht bevindt zich bovenaan de achterruit en loopt over de hele breedte, met een multi-reflectorsysteem dat het licht op de achterruit weerspiegelt.

De zijkanten zijn opgebouwd uit drie verschillende lagen, waaronder een verlenging van het technische platform aan de onderkant en veel glaspartijen, geïnspireerd op de metaal/glasverhouding van de PEUGEOT 504 Coupé. Door deze uitgestrekte glasoppervlakken baadt de passagiersruimte van de PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT in het licht. Het ontwerp van de wielkasten speelt met de overgebleven ruimte, en voorziet in luchtkanalen via de voorste kasten. Het hele ontwerp komt samen in een metalen boog, die de zijruiten omgeeft en de achterruit van facetglas accentueert. Een scherm, dat van buitenuit onder het achterste zijraam zichtbaar is, toont de gebruiker bij aankomst een persoonlijk welkomstbericht en de status van het laadbereik. Het waarschuwt ook de mensen buiten dat het om een zelfrijdende wagen gaat. De touch-bediening voor het openen van de deur is discreet weggewerkt in het zijraam.

Het koetswerk heeft een zeer zachte afwerking, met een subtiele champagnekleurige grijze toets.

Afhankelijk van de buitenverlichting verandert de kleur van de wagen: van een chroom dat de hele omgeving reflecteert naar een gepolijste bronskleurige metalen afwerkingslak.

De gebruikte procedure is vergelijkbaar met die van de flacons van gerenommeerde parfummerken.

De wielen zijn voorzien van velgen met een diameter van 19" en MICHELIN®-banden in universele maten 

die het geheel zowel realisme als geloofwaardigheid geven.

HOOGWAARDIGE KWALITEITSMATERIALEN

Om een licht, elegant passagierscompartiment te creëren, kozen de ontwerpers voor warme materialen die de koude digitale oppervlakken compenseren. In hun streven om volledig digitaal te gaan, is de warme aanpak van de inrichting een verademing.

 

Fluweel is weer terug van weggeweest. De keuze voor fluweel van hoogwaardige kwaliteit: zijdefluweel is een zachte stof die aangenaam is om aan te raken. Hier wordt ze oordeelkundig gecombineerd met een hedendaagse technische weeftechniek, dat een breder scala aan fabricagemogelijkheden biedt. Deze stof is digitaal geweven en speciaal voor de PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT van een glanzende draad voorzien, die de kleur van het fluweel ten goede komt. Dit materiaal werd ook in de PEUGEOT 3008 SUV- en de 5008 SUV-modellen gebruikt.

 

Het bovenste deel van het koetswerk en de deurdorpels zijn vervaardigd uit paldao-hout door onze partner HERVET MANUFACTURIER®. Dit exotische hout, afkomstig uit hernieuwbare bossen, doet sterk denken aan de meubels uit de jaren 60, die werden gemaakt van palissander of ebbenhout. De donkere nerven van dit hout zetten het turkooisblauw van de stoelen en vloerbedekking in de verf. Deze moderne kijk op hout doet denken aan de dashboards van de GT-versies van de PEUGEOT 3008, 5008 en 508.

EEN ONDERDOMPELEND, WARM GEVOEL

Verspreid over het passagierscompartiment vind je twee hoofdthema's van digitaal materiaal (of digitale interpretaties van echte materialen): mazen van bronzen lijnen, of mazen van lijnen die het houteffect van kasten nabootsen. Deze thema's worden geprojecteerd op 16 schermen van verschillende formaten, waaronder een 49-inch gebogen scherm onder de soundbalk die zich tegenover de positie van de passagiers bevindt, 29-inch schermen in de deuren en een 12-inch scherm in elke zonnekap. De digitale oppervlakken zijn zorgvuldig ontworpen om naadloos te integreren en versmelten met de achtergrond van de passagiersruimte. De middenconsole biedt toegang tot de belangrijkste bedieningselementen voor het besturen, via een draaiknop en een 6-inch touchscreen. Aan de linkerkant van het stuur biedt een digitale tuimelschakelaar bedieningselementen in het contextmenu aan, die kunnen worden ingesteld al naargelang de rijmodus.

Het ontwerp van de H-vormige stoelen en de verticale zitkussens is geïnspireerd op de PEUGEOT 504 Coupé: enerzijds zorgt dit voor gewichtsbesparing, dankzij de meest compacte maatvoering en anderzijds geeft dit 'comfort op maat', dat zitcomfort en stimulerende ondersteuning combineert (zoals bij een maatpak), met behulp van traagschuim. De hoofdsteunen zijn transversaal en verstelbaar en kunnen volledig in de zitting worden weggeklapt.

 

De Responsive i-COCKPIT® speelt in op de i-COCKPIT®-kenmerken van andere PEUGEOT-modellen. Deze bestaat uit een headset met Head-Up-display met 3 draaiknoppen en een ultracompact stuurwiel.

Om de onderdompeling en personalisering van het interieur helemaal af te maken, verspreidt een geurverspreider een parfum in de wagen.

EX-NIHILO® heeft twee parfums ontwikkeld die specifiek zijn voor de PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT.