SKIP TO CONTENT
Eco-driving: Tips om energie te besparen
 
 
 
 
Wil je al onze artikels ontvangen? Aanmelden

10 mei 2022

8 minuten leestijd

Wil je al onze artikels ontvangen? Aanmelden

Eco-driving: Tips om energie te besparen

De energieprijzen stijgen en je vraagt ​​zich af hoe je jouw kosten tijdens het rijden kan verlagen? Of je nu een brandstof of elektrische wagen hebt, er zijn oplossingen om minder te verbruiken en geld te besparen. Maar voor een thermische of elektrische wagen zijn deze oplossingen niet steeds hetzelfde!

 

PEUGEOT rust zijn brandstof en elektrische wagens uit met rijhulpsystemen en energiebesparende voorzieningen. Het is nog steeds nodig om ze te kennen en de juiste attitude aan te nemen om ecologisch en economisch te rijden!

 

Hier is een overzicht tips met "best pratices". We beginnen met de bekendste.

Goede eco-driving gewoontes voor je vertrek
Het gewicht en de aerodynamische efficiëntie van je wagen zijn van invloed op het verbruik. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of je je dakkoffer echt nodig hebt. Zijn aanwezigheid kan het verbruik met 15 tot 20% verhogen. Vergeet ook niet om het te verwijderen zodra je het niet langer nodig hebt.

Wist je ook dat nalatigheid van de onderhoud van je wagen leidt tot een oververbruik van brandstof van tot wel 25%? Controleer bijvoorbeeld regelmatig de spanning van je banden. Als de spanning te laag is, neemt de rolweerstand toe. De juiste druk zou je in een jaar tijd tot 3 weken brandstof besparen.

Waarom jezelf ervan beroven?

Anticipeer in het verkeer

In de stad kan het niet respecteren van de veiligheidsafstanden ertoe leiden dat je plotseling moet remmen en opnieuw sterk moet accelereren. Dit "accordeon"-effect blijkt energieverbruik te genereren. Deze opmerking geldt ook bij het naderen van verkeerslichten of kruispunten. Ongeacht het type motor van je wagen, aarzel niet om de motorrem te gebruiken.

 

Als je een 100% elektrische of Plug-In Hybride PEUGEOT hebt, experimenteer dan met regeneratief remmen.

 

Door de remmodus te activeren met knop (B) op de middenconsole, versterkt je het afremmen op de motor om het opladen van de batterij tijdens het vertragen te maximaliseren.

Matig je snelheid

Door je snelheid te verlagen van 120 km/u naar 110 km/u op de snelweg, bespaart je tot -20% brandstof en verminder je zo de CO2-uitstoot.

 

Heb je een 100% elektrische wagen? Houd er rekening mee dat hoe sneller je rijdt, hoe meer het bereik van de wagen wordt verminderd. Het is tijd om de veronderstelling los te laten dat rijden met 110 km/u in plaats van 120 km/u tijdverspilling is. Gemiddeld verbruik je met een elektrische wagen bij 120 km/u 30% meer dan bij 110 km/u. Op een traject van 400 km kan een enkele keer opladen voldoende zijn en vermijd je de tweede stop. Tenzij je natuurlijk zin hebt om je benen te strekken.

 

Gebruik gerust je cruisecontrol. Het is effectief efficiënt om met een stabiele snelheid te rijden en het toerental zo laag mogelijk te houden.

Wees flexibel aan het stuur tijdens het rijden

De koppeling dat door de verbrandingsmotor wordt geleverd, neemt toe naarmate het motortoerental toeneemt, terwijl de elektromotor vanaf het begin het maximale koppel levert.

 

Manoeuvreren "pianissimo" bevordert je ecologische verantwoordelijkheid tijdens het rijden. Bij een verbrandingsmotor blijft het starten traag. Schakel soepel en op het juiste moment om niet te snel te gaan: je moet voorkomen dat je 2000 tpm bereikt bij een dieselmotor en 3000 tpm bij een benzinemotor.

Wist je dat ?

Een Plug-In Hybride wagen automatisch elektrisch start voordat hij overschakelt op verbranding. De acceleratie- en herstelmogelijkheden zijn daarom eenvoudiger.

PEUGEOT 100% elektrische en Plug-In Hybride wagens hebben een POWERMETER die onmiddellijk zichtbaar is boven het stuure van de bestuurder. Dit is een zeer praktisch apparaat, waarmee je jouw manier van rijden kunt evalueren.

 

De POWERMETER heeft drie zones en stelt je in staat om in realtime het benodigde vermogen van de wagen te kennen:

 

· POWER : grote vraag naar stroom. De cursor bevindt zich in deze zone tijdens dynamische rijfasen waar prestatie wordt nagestreefd. Je verbruikt meer als de naald van de POWERMETER in deze zone beweegt!

 

· ECO : optimaal gebruik van energie. De cursor bevindt zich in deze zone tijdens de energie-optimalisatiefasen voor 100% elektrisch. Bij Plug-In Hybrides geeft de cursor deze positie aan tijdens fasen van elektrisch rijden of tijdens fasen van optimaal gebruik van de benzinemotor.

 

· CHARGE : energieterugwinningsfase. De cursor bevindt zich in deze zone tijdens de vertragingsfasen.

HOE JE EEN PLUG-IN HYBRIDE WAGEN OP DE CORRECTE MANIER GEBRUIKEN?

Om de voordelen van een Plug-In Hybride wagen ten volle te benutten, moet deze voornamelijk in de elektrische modus worden gebruikt. Laad je wagen daarom zo vaak mogelijk op.

 

Plug-In Hybride modellen zijn zeer intelligente wagens. De HYBRID-modus optimaliseert het brandstofverbruik: de kunstmatige intelligentie van de wagen regelt de afwisselende of gelijktijdige werking van de twee typen motoren, afhankelijk van de rijomstandigheden en rijstijl, om het meeste uit de verbruikte energie te halen.

Zet de motor af bij stilstand

Wanneer je wagen langer dan 20 seconden stilstaat, verbruikt hij meer energie dan wanneer hij stilstaat en vervolgens opnieuw wordt gestart. Het is daarom beter om de motor af te zetten wanneer deze onnodig draait.

 

Stop & Start is een technologie die in veel PEUGEOT-'s aanwezig is. Het is een automatisch stop- en startsysteem.

Zachte airconditioning

Airconditioning verhoogt het brandstofverbruik van je wagen.

 

Je hoeft niet naar 19°C te gaan als het echt warm is. Bij 23°C behoud je een fris gevoel... en dat is beter voor je gezondheid.

DOOR MILIEUVRIENDELIJK TE RIJDEN EN EEN PAAR EENVOUDIGE REGELS TOE TE PASSEN, BESPAAR JE ENERGIE AAN BOORD VAN EEN PEUGEOT MET VERBRANDINGS- OF ELEKTRISCHE MOTOR.
Het is goed voor je portemonnee en de planeet. Ook is het leuk om via de mobiele applicatie MYPEUGEOT of rechtstreeks op de dashbord (vooral bij elektrische wagens) je verbruiksstatistieken en energiestromen te raadplegen. Kijk wat er gebeurt en oefen. Streef stap per stap, zoals een atleet, naar een record voor brandstof- of elektriciteitsbesparing!