De 6 niveaus van autonoom rijden

autonome-header.488770.32.jpg

Nu steeds meer autoconstructeurs zelfrijdende auto's gaan ontwikkelen, werd een Europese schaal uitgewerkt. Die klasseert wagens volgens hun autonomie op basis van het aantal geautomatiseerde functies. De schaal gaat van 0 tot 5.

508

NEW PEUGEOT 508 & 508 SW

Voor de nieuwe 508 en 508 SW maakt Peugeot gebruik van alsmaar performantere rijhulpsystemen, waarmee deze radicale berline het hoogste niveau van autonoom rijden van alle modellen in het gamma bereikt. Het gaat om systemen zoals de adaptieve cruisecontrol met Stop & Go functie en rijstrookassistentie.

e-legend

PEUGEOT e-LEGEND

In september 2018 onthulde Peugeot zijn optimistische en bijzonder aantrekkelijke toekomstvisie in de vorm van de Peugeot e-Legend. Deze bijzondere concept car is geïnspireerd op de mythische Peugeot 504 en biedt keuze uit 4 rijmodi, waaronder een 100% autonome die een ongeziene rijervaring garandeert. Voor Peugeot staan elektrisch en autonoom garant voor opwindende rijsensaties.

DE 6 NIVEAUS VAN AUTONOOM RIJDEN

NIVEAU 0

autonome voiture

NIVEAU 1

autonome voiture

NIVEAU 2

autonome voiture

NIVEAU 3

autonome voiture

NIVEAU 4

autonome voiture

NIVEAU 5

autonome voiture
autonome voiture

NIVEAU 0

Dit niveau laat de bestuurder de volledige controle over alle wagenfuncties zoals remmen, gas en stuur. De bestuurder wordt echter bijgestaan door geluidssignalen wanneer bijvoorbeeld wordt afgeweken van de rijstrook, of door een achteruitrijcamera. Steeds minder nieuwe auto's zijn op dit niveau te situeren en in de komende jaren zal het dan ook volledig verdwijnen.

autonome voiture

NIVEAU 1

Veel wagens die momenteel rondrijden, situeren zich al op dit niveau. Hierbij kunnen snelheid en besturing zijn geautomatiseerd. Peugeot biedt dit aan in de vorm van bijvoorbeeld Park Assist waarmee de besturing automatisch verloopt bij het parkeren.

autonome voiture

NIVEAU 2

Dit niveau betekent een keerpunt inzake autonoom rijden. Hierbij neemt de wagen tijdelijk de controle over snelheid en besturing over. Dat kan o.a. dankzij adaptieve cruisecontrol en actieve rijstrookassistentie. Vergeet evenwel niet dat de bestuurder te allen tijde verantwoordelijk blijft en dus steeds alert moet blijven.

autonome voiture

NIVEAU 3

Op dit niveau laat de bestuurder de controle in bepaalde situaties volledig over aan de wagen. Zo kunnen sommige modellen de besturing en snelheid volautomatisch afstemmen op de verkeerssituatie en de geldende snelheidsbeperkingen. Maar ook hier moet de bestuurder te allen tijde de volledige controle kunnen overnemen, met name wanneer de wagen aangeeft een situatie niet aan te kunnen.

autonome voiture

NIVEAU 4

Ook dit niveau betekent een belangrijk stap in autonoom rijden. Tot nu toe was de bestuurder steeds aan boord. Op niveau 4 kan de wagen zich echter in een beperkte context zelf verplaatsen, bijvoorbeeld om te parkeren of achteraf terug te keren naar de bestuurder.

autonome voiture

NIVEAU 5

Dit is het hoogste niveau volgens de Europese normen. Het is uitsluitend voorbehouden aan zelfrijdende auto's. In dit geval kan de wagen in alle omstandigheden autonoom rijden. De inzittenden, met inbegrip van de bestuurder, hoeven zich niet meer om autorijden te bekommeren. Dit niveau wordt gehaald door de concept car e-Legend die in september 2018 werd voorgesteld.