GELUIDSIDENTITEIT

/image/48/3/peugeot_fractal.30483.jpg

GELUIDSIDENTITEIT

“DE PEUGEOT FRACTAL is de vrucht van een ontmoeting van artiesten die nieuwe expressievormen verkennen. Wij hebben onze inspiratie gedeeld met designers.“

UNIEKE ERVARING

StelLab, de researchafdeling van de Groep, en Focal hebben een 9.1.2-systeem en de nodige software ontwikkeld voor een complete geluidservaring door elke luidspreker apart aan te sturen. Digitale geluidsverwerking simuleert het menselijk gehoor. Geluidsbronnen worden virtueel gecreëerd en gelokaliseerd om de luisterervaring van de bestuurder te verrijken.

Zo ligt de computerstem van het navigatiesysteem wat verderop in de as van de wagen. Tijdens het rijden nadert de stem om zich dan te verplaatsen naar de kant van de weg die moet worden ingeslagen. Op het kruispunt klinkt ze dichtbij vanuit het interieur, zodat de bestuurder weet dat moet worden afgeslagen.

Bovendien kan het geluid worden afgestemd op de vorm en beweging van de wagen. Het systeem dat door StelLab is ontwikkeld stemt de geluidsweergave zo automatisch af op de coupé- en cabrioversie van de FRACTAL.

AUDIOSYSTEEM

Om optimaal te presteren bestaat de 9.1.2-installatie uit een 9.1-systeem met drie midrange speakers, twee tweeters, twee woofers en een subwoofer vooraan en twee midrange speakers, twee tweeters en een woofer achteraan. 

Bovendien is de Peugeot Fractal als eerste auto ter wereld voorzien van een infrabass-luidspreker in de rugleuning van elke zetel. Dit revolutionaire systeem verklaart de naam van de installatie: 9.1.2.

De door SubPac, een Amerikaanse start-up, ontwikkelde infrabass-luidspreker zorgt voor een volledig nieuwe zintuiglijke ervaring. De lage tonen worden namelijk niet via de lucht, maar via vaste stoffen verspreid. De geluidsgolven bereiken zo het binnenoor van de luisteraar via zijn lichaam. De bestuurder of passagier geniet dus maximaal en als enige van de lage tonen, zonder anderen te storen.

FLAX-TECHNOLOGIE VAN FOCAL®

/image/49/4/technologie_flax.30494.jpg

Voor een optimale geluidsweergave gebruikt Focal, een gerenommeerde Franse specialist in high-end audiosystemen, linnenvezels voor zijn luidsprekermembranen.

Deze zgn. FLAX-technologie wordt getypeerd door een bijzonder natuurlijke geluidsweergave zonder verkleuring, een rijke weergave van middentonen en strakke bass-tonen. Het interieur is voorzien van zeven FLAX-luidsprekers en vier omgekeerde koepeltweeters van aluminium-magnesium, terwijl twee subwoofers instaan voor de bass-weergave.

Het geheel wordt aangestuurd door vier ultracompacte FD-versterkers met in totaal veertien kanalen, goed voor een maximumvermogen van 1600 watt.

SIGNATUUR

/image/49/5/fractal_-_signature_v2.30495.jpg

Geluid wordt in de Peugeot Fractal ook benut om een geluidsidentiteit te geven aan de elektrische aandrijflijn. Het geluid van deze aandrijflijn is namelijk niet te vergelijken met dat van een verbrandingsmotor. Deze taak werd toevertrouwd aan de Braziliaanse geluidsdesigner Amon Tobin. Dankzij de externe geluidssignatuur van de Peugeot Fractal worden andere gebruikers niet verrast door de aanwezigheid van de auto. Met name voetgangers en fietsers worden gewaarschuwd met geluiden die verschillende toestanden aangeven: acceleratie, deceleratie of constante snelheid.

Binnenin de auto uit de merkidentiteit zich in een unieke geluidsweergave van functies zoals contact, richtingaanwijzers, waarschuwingsknipperlichten, verlichting en navigatie.